Kauttuan ruukki

Kauttuan ruukinpuiston historia juontaa juurensa aina 1600-luvulle, jolloin Lorenz Creutz perusti rautaruukin Kauttuankoskeen.

Vuonna 1746 alueelle rakennettiin ensimmäinen päärakennus ruukinhoitajan asunnoksi, jonka alkuperäiset kellariholvit ovat nykyisen kartanon eli Kauttuan Klubin perustana.

Uusklassinen kartano – Kauttuan Klubi

Creutzien jälkeen omistajaksi tuli Timmin suku, jonka hallussa Kauttuan ruukki oli vuosina 1700 – 1801. Tämän jälkeen omistajaksi tuli Anders Henrik Falck. Hän rakennutti uusklassisen kartanon, joka valmistui v. 1802. Hänen aikanaan rakennettiin myös punaisia työväenasuntoja Sepänkadun varteen sekä kuuluisa kellotorni.

Muutoksen aika

Muutoksen ajan Kauttualla aloitti ruukin v. 1873 ostanut liikemies Antti Ahlström, joka syrjäytti raudantuotannon puunjalostuksella. Yrityskaupassa Ahlström sai paljon metsää, mutta Kauttuasta ei tullut sahayhdyskuntaa, kuten Ahlström oli alun perin suunnitellut. Oli edullisempaa uittaa tukit rannikolle ja käsitellä ne Kaunissaaren höyrysahalla. Omistussuhteet myös vaihtuivat: Ahlström antoi Kauttuan ruukin häälahjaksi pojalleen Wilhelmille (ensimmäisestä avioliitosta). Poikansa kuoleman jälkeen Antti Ahlström osti ruukin takaisin tämän leskeltä. Näin Ahlström osti Kauttuan ruukin kahdesti.

Paperin valtakausi

Antti Ahlström menehtyi vuonna 1896. Tällöin liiketoimintaa alkoi jatkaa hänen vaimonsa Eva Ahlström. Vuonna 1908 toimintansa aloittaneen A. Ahlström Osakeyhtiön ensimmäiseksi pääjohtajaksi valittiin heidän poikansa Walter Ahlström, joka oli jo aiemmin ollut yhtiössä johtotehtävissä. Walter Ahlström alkoi kehittää Kauttualle paperinjalostusteollisuutta: Kauttuan paperitehdas aloitti toimintansa vuonna 1907.

1930-luvulla paperitehdas keskittyi valkaistuihin hienopaperilaatuihin. Samalla silloinen paikallisjohtaja Frejvid Borg suunnitteli niiden jälkikäsittelyä. Paperitehtaan yhteyteen perustettiin jalostamo vuonna 1937 ja yksikön nimeksi tuli Euran Paperi Oy. Tuotevalikoima suunnattiin lähinnä kotitalouksille.

1940-luku oli erityisesti vilkkaan rakentamisen aikaa Kauttuan ruukissa. Silloin rakennettiin mm. Euran Paperi Oy:lle omat tehdastilat sekä työväelle ja virkailijoille asuntoja. Yksi kuuluisimmista rakennuksista on Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo, joka valmistui vuonna 1939. Kauttuan ruukinpuisto on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia. Ruukinpuisto kuuluu nykyään Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Kauttua vilkas keskus

Kauttua on yksi niistä maamme rautaruukeista, joissa teollinen toiminta jatkuu edelleen alkuperäisen raudantuotannon pysähtymisen jälkeen. Nykyisin Kauttuan tehtaat ovat osa kansainvälisiä yrityksiä, jolloin tehtaan ja sen paikallisjohdon suuri ja kokonaisvaltainen vaikutus ympäristön rakentamiseen on päättynyt. Keskeinen, historiallinen rakennuskanta on edelleen Ahlström-yhtiön omaisuutta. 

Nykyään Kauttuan ruukin kartano tarjoaa hotelli- ja ravintolapalveluja Kauttuan Klubin nimellä. Yli kaksisataa vuotta vanhan kartanon päärakennuksessa on sekä juuri peruskorjattuja, viihtyisiä majoitustiloja että näyttäviä saleja ja salonkeja erilaisiin lounas- tai juhlatilaisuuksiin. Majoitustiloja on myös muissa ruukkialueen rakennuksissa.

Yli sata vuotta toimineen paperitehtaan omistaa Jujo Thermal Oy, joka on perustettu vuonna 1992. Vanhassa Euran Paperi Oy:n tehtaassa puolestaan toimivat Amcor Flexibles Finland Oy ja AR Carton Oy. Paperitehtaiden piipuista tulee edelleen savu.